WIELEKE

Meer weten over fiets versnelling

Versnellingssystemen voor de fiets

De versnellingssystemen van een fiets, ook wel het verzet, bepaalt hoeveel meter je aflegt met één omwenteling van de trapas. Hoe minder meters per omwenteling, hoe lichter je trapt. Dat is belangrijk bij het bergop rijden. Het bereik van het verzet geeft het verschil tussen de kleinste en de grootste versnelling aan.

Om het juiste type versnelling te kiezen, houd je de volgende zaken in het oog:

  • Vuistregel voor het verzet van de eerste versnelling: hoe meer je onderweg bent in de bergen, hoe
    belangrijker het wordt te kunnen beschikken over een kleine eerste versnelling.
  • Het verzet van de eerste versnelling dient dan niet meer dan 2,20 meter te bedragen. Dat komt overeen met 1:1 overbrenging. Je legt dan met één omwenteling van de trapas de omtrek van je achterwiel af. 
  • Hoe sneller en sportiever je wilt fietsen, hoe groter de grootste versnelling moet zijn (groot verzet).

Hoe ver moeten de fiets versnelling uit elkaar liggen?

Het beste is als de afstand tussen de versnellingen  van de fiets steeds ongeveer even groot is. De ideale stap tussen twee versnellingen bedraagt tussen 40 en 50 cm verzet. Als dit minder is, merk je nauwelijks verschil tussen de opeenvolgende versnellingen. Is de afstand groter, dan kun je de juiste versnelling missen in bepaalde situaties.
Soms kan het fijn zijn dat de versnellingen zeer kort bij elkaar liggen. Zodat je geen groot verschil voelt tussen de versnelligen. Zoals bv de Pinion P18, hier is het verschil telkens 11.5% .
Dit kan een ideale versnelling zijn om bv bij zeer lage snelheid een col op te rijden. Een vakantiefietser zal dit aangenaam vinden. Voor de racefietser die de col op rijd zal misschien een iets groter verschil aankunnen.
Dus voor iedere gebruiker is er wel de juiste versnelling. Maar belangrijk om er even bij stil te staan.

Versnellingssystemen voor vakantiefietsen: vergelijking

Wil je een prettige fietsvakantie, dan is een fiets met versnellingen onontbeerlijk: een heuvel of berg op zonder versnellingen moet nog aardig lukken, maar de lol is er al snel af als je dat je hele vakantie moet doorstaan. Maar hoe kies je het juiste versnellingssysteem?

Versnellingen zijn niet alleen handig in bergachtige omgevingen, ook in winderige omgevingen is een fiets met versnellingen een aanrader. De drie systemen die bij vakantiefietsen worden gebruikt, zijn het derailleursysteem, de Rohloff versnellingsnaaf en de Pinion versnellingsbak.

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar Rohloff of Pinion? Of als je binnen een bepaald budget wilt blijven kan een goed derailleursysteem als alternatief. Kies dan minimum voor Shimano Deore of hoger.

Welke versnelling op een elektrische fiets?

Alle informatie over de verschillende types versnellingen bij e-bikes

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe e-bike, is het van belang om in een vroeg stadium te beslissen welk soort versnelling je wilt. De keuze voor het type versnellingen bij een elektrische fiets bepaalt namelijk mede de plaatsing van de motor, het type kettingkast en hoeveel onderhoud je nodig hebt.
Welke e-bike versnellingen zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen per type versnelling? En wat zijn de opties met betrekking tot het type motor en kettingkast?

Soorten versnellingen bij e-bikes

Bij elektrische fietsen zijn er drie soorten versnellingssystemen waar je uit kunt kiezen.
- De derailleur versnelling
- Naaf versnelling
- Traploze vario versnelling, handmatig of automatisch

Onze voorkeur gaat hier naar de traploze vario of Rohloff versnelling. Deze zijn onderhoudsvrij, makkelijk te bedienen met lange levensduur. Tevens kan je deze ook nog eens combineren met een riemaandrijving.
Riemaandrijving is onderhoudsarm en moet je niet smeren.Enkel af en toe reinigen met water en eventueel met borsteltjedoor de groef gaan . Niet met reinigingsproducten!! De riem aandrijving gaat ook nog eens 3 keer langer mee dan een ketting aangedreven systeem. Dus als je iemand bent die door weer en wind rijd is de Gates riem de beste keuze.
In aankoop is de naafversnelling  met  Gates riem aandrijving duurder. Maar voor de extreme fietsers zal dit uiteindelijk kosten zorgen besparend zijn.

Wieleke heeft alle systemen om te testen

U zou graag een deftige fiets of E-bike willen aankopen. Kom dan zeker eens bij ons langs! Ons team is gepasioneerd door fietsen. Er zitten vakantiefietsers, racefietser, e-bikes ,... tussen.

Dus ervaring en positief ingesteld advies op voorraad. :-)

Wij beseffen dat het belangrijk is om even stil te staan bij een van uw belangrijke aankopen uit uw leven. Daarom bieden wij U ook de kans om alles uit te proberen. Enviole,Derailleur, Rohloff, .... 

Kom langs of boek een afspraak voor testrit.



Meer weten over de verschillende versnellingssystemen




Derailleur versnelling

Rohloff versnelling

Wieleke geeft tips

Wieleke heeft een youtube kanaal waar ze klanten extra mee willen informeren.
Hebt u zelf tipsvoor ons youtube kanaal, dan horen we het graag.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x