Versnellingen

Versnellingen

Versnellingen

De versnelling van een fiets, ook wel het verzet, bepaalt hoeveel meter je aflegt met één omwenteling van de trapas. Hoe minder meters per omwenteling, hoe lichter je trapt. Dat is belangrijk bij het bergop rijden. Het bereik van het verzet geeft het verschil tussen de kleinste en de grootste versnelling aan.

Om het juiste type versnelling te kiezen, houd je de volgende zaken in het oog:

  • Vuistregel voor het verzet van de eerste versnelling: Hoe meer je onderweg bent in de bergen, hoe belangrijker het wordt te kunnen beschikken over een kleine eerste versnelling.
  • Het verzet van de eerste versnelling dient dan niet meer dan 2,20 meter te bedragen. Dat komt overeen met een 1:1 overbrenging. Je legt dan met één omwenteling van de trapas de omtrek van je achterwiel af.
  • Hoe sneller en sportiever je wilt fietsen, hoe groter de grootste versnelling moet zijn (groot verzet).

Hoe ver moeten de versnellingen uit elkaar liggen?

Het beste is als de afstand tussen de versnellingen steeds ongeveer even groot is. De ideale stap tussen twee versnellingen bedraagt tussen 40 en 50 cm verzet. Als dit minder is, merk je nauwelijks verschil tussen de opeenvolgende versnellingen. Is de afstand groter, dan kun je de juiste versnelling missen in bepaalde situaties.

Meer info over de verschillende versnellingen


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x