Versnellingen

Versnellingen

Versnellingen

De versnelling van een fiets, ook wel het verzet, bepaalt hoeveel meter je aflegt met één omwenteling van de trapas. Hoe minder meters per omwenteling, hoe lichter je trapt. Dat is belangrijk bij het bergop rijden. Het bereik van het verzet geeft het verschil tussen de kleinste en de grootste versnelling aan.

Om het juiste type fiets versnelling te kiezen, houd je de volgende zaken in het oog:

  • Vuistregel voor het verzet van de eerste versnelling: Hoe meer je onderweg bent in de bergen, hoe belangrijker het wordt te kunnen beschikken over een kleine eerste versnelling.
  • Het verzet van de eerste versnelling dient dan niet meer dan 2,20 meter te bedragen. Dat komt overeen met een 1:1 overbrenging. Je legt dan met één omwenteling van de trapas de omtrek van je achterwiel af.
  • Hoe sneller en sportiever je wilt fietsen, hoe groter de grootste versnelling moet zijn (groot verzet).

Hoe ver moeten de  fiets versnellingen uit elkaar liggen?

Het beste is als de afstand tussen de versnellingen steeds ongeveer even groot is. De ideale stap tussen twee versnellingen bedraagt tussen 40 en 50 cm verzet. Als dit minder is, merk je nauwelijks verschil tussen de opeenvolgende versnellingen. Is de afstand groter, dan kun je de juiste versnelling missen in bepaalde situaties.

Advies over versnellingen

Wieleke heeft jarenlange ervaring en ook alle varianten van versnellingen in de winkel.
Rohloff, Pinion , derailleur, Shimano naaf versnellingen ? Bij ons kan ze U allemaal testrijden.

Maar wat nog belangrijker is dat we kunnen luisteren naar wat U nodig hebt van fiets versnellingen. Want elke gebruiker is anders en zal zijn fiets versnelling in andere omstandigheden gebruiken.
Iemand die dagdagelijks de fiets in de stad gebruikt en geen groot budget heeft zal toekomen met een Shimano naafversnelling.bvEen andere klant die grotere afstanden in heuvelachtig terrein overbrugt in alle weersomstandigheden zal dan weer beter af zijn met een Rohloff versnelling.

Dus sta even stil bij de aankoop van uw fiets, want de fiets versnelling is toch een onderdeel dat de fiets maakt of kraakt.


Pinion Versnelling

Rohloff versnelling


Meer info over de verschillende  fiets versnellingen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x