Geschiedenis Bosch

Geschiedenis Bosch

Robert Bosch GmbH - de ondernemer

  • "Wees menselijk en eer de menselijke waardigheid."
  • "Ik betaal niet zoveel omdat ik zo rijk ben, maar ik ben zo rijk omdat ik zoveel betaal !"

Dat was niet de enige reden dat Robert Bosch door zijn zakelijke tijdgenoten de "rode Bosch" werd genoemd die sociale geschiedenis heeft geschreven.

Weetjes

  • Opgericht in 1886 in Stuttgart als " Werkplaats voor fijn mechanica en elektrotechniek"
  • Ca. 312.000 medewerkers wereldwijd, waaronder meer dan 43.000 in onderzoek en ontwikkeling.
  • 51 miljard euro omzet (2011)
  • De grootste GmbH ter wereld - in de handen van de Robert-Bosch-Stiftung
  • Bosch staat wereldwijd bekend als een van de meest innovatieve technologische bedrijven.
  • Bosch heeft de afgelopen 10 jaar meer dan 30 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.
  • Innovaties die het leven veiliger, comfortabeler en milieuvriendelijker maken - Technologie voor het leven


Robert Bosch met zijn safety bike

Vanaf 1890 bezocht Robert bosch zijn klanten met zijn speciaal uit Engeland geïmporteerde fiets. daarmee kon hij snel en veilig reizen. in die tijd werden nog de hoge velocipedes gebruikt en Robert Bosch zorgde met zijn safety bike voor veel opzien in de straten van Stuttgart.

De Bosch Groep is een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf en dienstverlener. In het boekjaar 2012 realiseerden meer dan 312.000 medewerkers een omzet van 51 miljard euro. Begin 2013 werd een nieuwe structuur met vier bedrijfssectoren ingevoerd: Automobieltechnologie, Energie en bouwtechnologie, Industriële technologie en Consumentenproducten. De Bosch Groep bestaat ondermeer uit de Robert Bosch GmbH met meer dan 360 dochter- en regionale maatschappijen in meer dan 50 landen. Samen met zijn commerciële partners is Bosch in ongeveer 150 landen vertegenwoordigd. Dit wereldwijde netwerk van ontwikkelings-, productie- en distributiecentra vormt de basis voor de verdere groei. Bosch besteedde in 2012 ongeveer 4,8 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling en liet wereldwijd ruim 4.800 patenten registreren. De Bosch Groep bevordert met al zijn producten en diensten de levenskwaliteit van mensen door middel van innovatieve, nuttige en fascinerende oplossingen. Op die manier biedt het bedrijf wereldwijd “technologie voor het leven”.

De onderneming is opgericht in Stuttgart in 1886 door Robert Bosch (1861-1942) als “werkplaats voor fijnmechanica en elektrotechniek”. Door de speciale structuur van de Robert Bosch GmbH is het vrije ondernemerschap van de Bosch Groep gegarandeerd waardoor de onderneming plannen op de lange termijn kan maken en van tevoren significante investeringen kan doen om de toekomst van de onderneming veilig te stellen. 92% van het aandelenkapitaal van de Robert Bosch GmbH is in handen van de Robert Bosch Stiftung GmbH, een liefdadige stichting. De meerderheid van het stemrecht heeft de Robert Bosch Industrietreuhand KG, een industrieel trust. Het trust is daarmee ook verantwoordelijk voor de leidinggevende en bestuurlijke functies. De resterende aandelen zijn in het bezit van de Bosch familie en Robert Bosch GmbH.{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x