WIELEKE

Wat is een fitnessfiets?

Geen racefiets, maar een fitnessfiets

Fitnessfietsen zijn gemaakt voor iedereen die op zoek is naar een lichtlopende sportieve fiets. Een fitnessfiets is comfortabeler dan een racefiets maar je hebt wel dezelfde wendbaarheid en andere voordelen.

Voordelen van de fitnessfietsen

Fietsen is duidelijk in als sport én vrijetijdsbesteding. Tussen deze twee extremen –mensen op een koersfiets en mensen op een comfortabele toeristenfiets – zitten ook nog sportievelingen die hun conditie op peil willen houden, maar ook comfort wensen. Fitnessfietsen zijn voor die groep een goed compromis.

Fitnessfietsen zijn populair

Nu fitnessfietsen populairder worden gaan ook meer en meer vrouwen echt sportief fietsen. Zoals de naam al aangeeft, zijn fitnessfietsen vooral bedoeld om sportief te fietsen. Vooruit gaan moet en daarvoor wil je niet al te veel ballast meenemen.

Wieleke maakt fitness fietsen voor vrouwen

Kenmerken van de fitnessfiets

Meestal zijn fitnessfietsen vrij kale fietsen: geen spatborden, geen bagagedrager, geen vaste lichten, enzovoort. Ze hebben met hun lichte wielen en dunne banden veel weg van racefietsen. Mensen die voor een fitnessfiets kiezen, willen vaak ook comfort. Ze willen naar voor leunen op hun fiets, maar niet helemaal platliggen in een koersstuur. 

Bij veel merken zijn fitnessfietsen eigenlijk gewone koersfietsen waar een recht stuur op wordt gezet. Ze krijgen dan de aanduiding ‘FB’ of Flat Bar. Maar de verschillen bij echte fitnessfietsen zijn groter. Comfort hangt niet alleen van de vorm van het stuur af. Bij een fitnessfiets is de geometrie anders. De bovenbuis is korter, zodat je meer rechtop zit. Bij damesfietsen is de bovenbuis vaak vrij laag.

Wieleke verkoopt de cannondale canvas fietsen

Fitnessfietsen zijn multifunctioneel

Deze kenmerken maken een fitnessfiets breder inzetbaar dan een koersfiets. Je kunt er sportief mee fietsen, maar een fitnessfiets is ook prima voor een gezellige fietstocht. Een minpunt aan de rechte sturen van fitnessfietsen is dat het bij lange fietstochten redelijk vermoeiend wordt om er mee te fietsen. Je kunt je positie er moeilijk op veranderen. Het is slim om er ‘hoorntjes’ op te zetten, zodat je toch je handen kunt verzetten.


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x