WIELEKE

Waarom een 45 km/u elektrische fiets?

45 km/u elektrische fietsen

De 45 km/u elektrische fietsen of spedelec fietsen zijn een goed alternatief voor de auto. Veel elektrische fietsers zijn sneller op het werk dan met de auto en verdienen zelfs geld met de fiets. Want reken de fietsvergoeding (ongeveer €0,21 per km) en de besparing van de autokosten samen, en je ziet dat je de elektrische fiets snel terugverdient. De fietsvergoeding voor elektrische fietsen is zelfs belastingvrij!

Veel mensen denken dat de 45 km/u elektrische fiets of spedelec een bromfiets is, maar dit is niet zo. Je moet trapt nog steeds zelf, alleen is de trapkracht die je zelf moet ontwikkelen beperkt. Je komt niet bezweet aan op je bestemming, maar je beweegt gezond vanwege een lagere hartslag. Beweging met lagere hartslag zorgt namelijk voor vetverbranding.

Bosch motors: Let op met de actieradius op full power bij slechte weersomstandigheden! Met een gemiddelde snelheid van 40 km/u leg je maximaal 35 km af. Met de optie dual batterij verdubbel je dit. Wij spelen liever open kaart om geen valse beloftes te maken.

Welke 45 km/u elektrische fiets kopen?


Wetgeving

1. Wetgeving omtrent 45/u elektrische fietsen

Wetgeving 45 km/u elektrische fietsen en spedelec


  • Naast trapondersteuning is het mogelijk dat de motor ook aandrijfkracht levert zonder dat de bestuurder moet pedaleren.
  • Fietshelm goedgekeurd conform EN1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn.
  • De wegbeheerders kunnen door middel van signalisatie deze categorie voertuigen toelaten in tegenrichting in éénrichtingsstraten en op voorbehouden wegen (fietssnelwegen) alsook verplichten of verbieden op het fietspad te rijden.

2. Hoe oud moet je zijn om een gemotoriseerd rijwiel te besturen? Is een rijbewijs vereist?

Je moet minstens 16 jaar zijn om een gemotoriseerd rijwiel te besturen (geen rijbewijs vereist). Voor een speed pedelec moet je 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs AM (bromfiets 45 km/u).

3. Wat verstaat met onder “trapondersteuning”?

Trapondersteuning betekent dat de motor aandrijfkracht geeft wanneer de bestuurder trapt.

4. Mijn gemotoriseerde rijwiel of speed pedelec is uitgerust met een elektrische motor die trapondersteuning biedt, maar die ook werkt zonder gebruik te maken van de pedalen.

In dit geval is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid verplicht. De gedragsregels blijven onveranderd (wegcode, uitrusting, passagiers, rijbewijs, etc).

Als het rijwiel is uitgerust met een motor die enkel bij gebruik van de pedalen werkt, is de voornoemde verzekering niet verplicht, maar we raden een familiale verzekering sterk aan.

5. Certificaat van overeenstemming

Het certificaat van overeenstemming (COC) is verplicht voor gemotoriseerd rijwielen en speed pedelecs. Het COC waarborgt dat het voertuig met de Europese technische voorschriften overeenstemt. Dit certificaat bewijst de conformiteit en het type van het voertuig. Er wordt aangeraden dit document op een veilige plaats te bewaren. De bestuurder moet het document wel niet op zak hebben tijdens zijn verplaatsingen met zijn rijwiel.

Wanneer je een gemotoriseerd rijwiel of een speed pedelec koopt, vergeet niet het certificaat te eisen!

6. Helm

Een bromfietshelm of een fietshelm is verplicht voor de bestuurder en de passagier van een speed pedelec. De fietshelm moet zijn goedgekeurd conform EN1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. Indien aan deze norm is voldaan, wordt dat in de helm aangegeven (CE-markering). 

7. Plaats van het rijwiel met elektrische hulpmotor en van het gemotoriseerde rijwiel op de openbare weg

De regels voor fietsers zijn van toepassing.

8. Plaats van een speed pedelec op de openbare weg

De bestuurder van een speed pedelec moet in ‘t algemeen dezelfde regels als de bestuurder van een bromfiets klasse B in acht nemen.

Een specifiek verkeersbord met het symbool van een bromfiets en de letter P (speed pedelec) is van toepassing op bestuurders van speed pedelecs.

Voorbeelden: verplicht of verboden gebruik van het fietspad, toelating om in tegenrichting in een eenrichtingsstraat te rijden, toelating om voorbehouden wegen te gebruiken.

9. Mijn voertuig heeft een vermogen van 500 w en kan maximaal 45 km/u bereiken. Is het een gemotoriseerd rijwiel of een speed pedelec?

Rijwiel Gemotoriseerd rijwiel Bromfiets klasse speed pedelec Vermogen ≤ 250W ≤ 1000W ≤ 4000W Snelheidsbeperking naar bouw ≤ 25 km/u ≤ 25 km/u ≤ 45 km/u   Om de categorie van het voertuig te bepalen, worden 2 criteria (snelheid en vermogen) in acht genomen. Hier gaat het om een speed pedelec want het voertuig kan sneller dan 25 km/u rijden alhoewel zijn vermogen 1000W niet overschrijdt. 

10. Wat is het verschil tussen een rijwiel met elektrische hulpmotor en een gemotoriseerd rijwiel?

Het rijwiel met elektrische hulpmotor (≤ 250W en ≤ 25 km/u) beschikt enkel over een trapondersteuning en heeft geen COC (certificaat van overeenstemming).

Het gemotoriseerde rijwiel (≤ 1000W en ≤ 25 km/u) beschikt altijd over een trapondersteuning maar kan ook (maar niet altijd) worden uitgerust met een motor die autonoom zonder gebruik van de pedalen kan werken. Het gemotoriseerde rijwiel moet over een COC beschikken.

Maar opgelet:  Indien een voertuig met de uiterlijke kenmerken van een gemotoriseerd rijwiel werd gehomologeerd onder de vroegere richtlijn 2002/24/EG werd deze toen nog niet beschouwd als een gemotoriseerd rijwiel maar als een bromfiets en was aldus de inschrijving verplicht onder de nationale aard “bromfiets klasse A”. Die inschrijving blijft nog steeds verplicht maar mag vanaf 1 oktober 2016 gebeuren als “Speed Pedelec” in plaats van bromfiets klasse A, ook al wordt de trapondersteuning onderbroken bij een snelheid van 25 km/u.

11. Kinderbeveiligingssysteem

Het is verboden, kinderen jonger dan 3 jaar te vervoeren op een bromfiets klasse A of op een speed pedelec. Om kinderen tussen 3 en 8 jaar te vervoeren, is het wel verplicht een geschikt beveiligingssysteem te installeren. Om kinderen te vervoeren op een fiets, moeten de voeten op steunen geplaatst worden.

12. Personen in aanhangswagen

Het is verboden personen te vervoeren op een bromfiets klasse A of op een speed pedelec. Op een fiets of en gemotoriseerd rijwiel is het wel toegelaten.

13. Hoeveel wielen kan een rijwiel met elektrische hulpmotor, een gemotoriseerd rijwiel of een speed pedelec hebben?

Rijwielen met elektrische hulpmotor en gemotoriseerde rijwielen kunnen 2 of meer wielen hebben. Speed pedelecs mogen slechts 2 wielen hebben.

14. Verzekering voor 45 km/u?

Speciale Verzekering is enkel nodig wanneer fiets zonder trappen zichzelf kan voortbewegen. De fietsen tot 45/u met trapondersteuning vereisen wel een BA verzekering en meestal voldoet de familiale polis. Vraag dit zeker na bij uw verzekering en de meeste verzekeringen geven een groene verzekeringskaart op de familiale polis. Zo kan je onderweg ook bewijzen dat je BA gedekt bent.

Actieradius of rijbereik van de 45 km/u fiets

Wij adviseren altijd om indien mogelijk te kiezen voor de dual batterij oplossing!
Rijbereik of actieradius is van vele factoren afhankelijk. Bereken hieronder uw actieradius.



{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x