Transport en reiniging

Transport en reiniging

Correct en veilig transport van eBikes 

Bij het transport van eBikes en eBike-accu's moet een onderscheid worden gemaakt tussen privé en zakelijk gebruik.

Particulieren adviseren we om de accu steeds te verwijderen uit de fiets voor het transport, dat hij niet kan verschuiven en beschadigdt worden in het voertuig. Best deze in een speciale doos steken om beschadiging te voorkomen.

Op zakelijk transport van eBikes en eBike-accu's is de transportregelgeving voor gevaarlijke stoffen van toepassing. Dit is wettelijk geregeld in de ADR, de Europese overeenkomst voor het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg.

Transport op de auto

Particuliere gebruikers die hun E-Bike op een fietsendrager op de auto meenemen, moeten de boordcomputer en de eBike-accu verwijderen om te voorkomen dat deze beschadigdt worden.
Voor het transport per auto zijn enkele basisregels van belang. Gangbare eBikes wegen tussen de 20 en 28 kilo, inclusief accu. De frames zijn vaak groter dan bij standaardfietsen zonder elektrische ondersteuning.
Dat levert belangrijke beperkingen op voor de draagsystemen, zoals het toegestane totaalgewicht of in de verkeerd geplaatste houders.
De meeste fabrikanten (zoals Thule) bieden inmiddels speciale fietsdragers voor eBikes aan. Die zijn berekend op zwaardere belastingen en kunnen meestal ook met fietsen en al naar beneden worden geklapt, zodat u bij de kofferruimte kunt. Ook de oprijdgoten, die beschikbaar zijn als toebehoren, zijn ideaal, alsook neopreen motorbescherming om de motor af te dekken.

Wieleke heeft alles in huis om uw fiets mee te nemem met de wagen.

Transport door pakketdienst

Bij transport door zakelijke gebruikers of door derden (bijvoorbeeld een transportdienst) worden bijzondere eisen gesteld aan de verpakking en markering (ADR-voorschriften).

Particuliere gebruikers mogen alleen intacte accu's verzenden. Open contactpunten moeten worden afgeplakt en de accu moet stabiel worden verpakt.

Voor meer vragen over het transport van de accu's kunt u terecht bij Wieleke.
Deze kan u ook een geschikte transportverpakking bieden.

Transport met de trein

Over het algemeen mogen eBikes per trein worden vervoerd. De internationale treinen hebben meestal wel een beperking. Op internationale treinen worden de batterijen meestal ook geweigerd.
Let erop, dat sommige stations trappen hebben.


Transport met vliegtuig

Lithium batterijen mogen op geen enkel passagiersvliegtuig meegenomen worden. Bepaalde vrachtvliegtuigen aanvaarden dan wel batterijen en E-bikes. Dus best met internationale transport firma (dhl,UPS,...) op voorhand contact opnemen om mogelijkheden te bespreken.

Als alternatief kunt u overwegen om uw eBike vooruit te sturen met transport over de baan, of met de boot.

ieleke heeft voor elektrisch fietstransport een oplossing

Wieleke heeft geschikte Thule fietsdragers op voorraad


Dos & Don'ts: Hoe maak ik mijn eBike correct schoon?

Hoe pakken we het aan ?

Fietsen met E-bike is ook leuk bij mindere goede weersomstandigheden. Dus daarbij komt ook regelmatig een tochtje door de regen, over een modderpaadje of langs een stoffige bouwput. Hoe zorg ik dat mijn eBike weer gezien kan worden? Wacht in ieder geval niet te lang met schoonmaken.

En, heel belangrijk: gebruik nooit een hogedrukspuit!

Doen

Maak de eBike het beste na iedere rit schoon. Dan kan het vuil nog gemakkelijk worden verwijderd en droogt het niet in.

Net als bij alle andere werkzaamheden aan uw eBike geldt: eerst de accu verwijderen! Stekkerpool aan het frame schoonmaken.

Gebruik voor het schoonmaken bij voorkeur water, een spons en een zachte borstel. Tip: met een kleine of doormidden geknipte spons zijn de hoeken van het frame beter te bereiken.

Maak de wielen schoon van naaf naar velg en spoel ze grondig na met water.

Vergeet na het schoonmaken van de eBike niet om de ketting te smeren. Breng hiervoor de kettingolie dun aan en schakel vervolgens door alle versnellingen. Gebruik een schone doek om de overtollige olie weg te vegen.

Laat absoluut de contactpunten drogen, voordat u de accu terugplaatst.

Voor een compleet frisse eBike tot slot de schroeven, spaken, remmen en verlichting controleren en natuurlijk de banden oppompen.

Niet doen

Ten eerste: gebruik nooit een stoomapparaat om uw eBike schoon te maken. Dat kan de elektronica beschadigen, en het verwijdert ook het smeervet van de ketting en de lagers. Dat werkt roestvorming in de hand.

Ga altijd zorgvuldig om met uw eBike! Een eBike heeft gevoelige elektronica aan boord. Ga dus rustig te werk bij het reinigen.

Dompel de accu niet onder, afdoen met een vochtige doek is voldoende.

Als de contactpunten nog vochtig zijn, kunt u de accu beter nog niet terug plaatsen.

Gebruik geen ontvettende reinigingsmiddelen voor de banden en afdichtingen, want die beschadigen het rubber.

Gebruik ook geen perslucht, want hiermee maak je fijne nevel en creëer je terug hogedrukspuit effect


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x