Wieleke de Gates Riem specialist

Riemaandrijving=Weg met de ketting. For the smoothest ride in your life... Een Santos met riemaandrijving is schoon, stil en snel. Deze onderhoudsvriendelijke aandrijving hoef je niet te smeren en loopt altijd soepel. Zo heb je meer tijd om te fietsen!

Riemaandrijving:

Original (CDC) vs CenterTrack (CDX) Ofwel; waarom kiezen we bij Wieleke voor de Original riem? De riemaandrijving is veel besproken; veel meningen, veel ervaringen. Santos werkt met de Gates riem en die is er inmiddels in twee versies. Naast de Gates Original riem (ook wel CDC genoemd) is er sinds begin 2012 ook de Gates CenterTrack riem (ook wel CDX genoemd). Beide riemen hebben we uitgebreid getest, voordat we er mee gingen werken.

2017

Sinds 2017 heeft Gates beslist om enkel nog de CDX riemen te produceren. Met uitzondering voor Santos fietsen, die blijven met CDC riemen werken. Maar enkel bij dit merk te verkrijgen

Levensduur riem

De riemen gaan +- 3 keer langer mee dan een ketting. En je moet dan ook niet smeren, geweldig toch!

De voordelen van een riemaandrijving (belt-drive):

Geen onderhoud. Er hoeft geen olie op de riem gedaan te worden en hij hoeft bijna niet nagespannen te worden. Als er zand op de riem zit, is afspoelen of afvegen voldoende. Minder weerstand (volgens Santos). Tja, dat voel je.., maar is het echt zo of zit het tussen de oren? Lichter in gewicht. Heel simpel; kunststof is lichter dan een metalen ketting… De riem weegt 75 gram. Een fietsketting weegt pakweg 250 gram. Gaat langer mee. Zeker vier zo lang als een ketting. Maar dat hangt natuurlijk af van hoe je fietst en het weer. Bij regen zal hij eerder slijten. Nadelen van een riemaandrijving: Hij past alleen op een fiets met een Rohloff-naaf of Pinion. Dat komt omdat een riem alleen kan werken met een enkel voor- en een achterblad. Bij een cassette zal hij dus nooit kunnen werken. Het past alleen op een speciaal frame. Als je een fietsketting omlegt, haal je de ketting los en zet hem vast met een kettingpons als hij om het voorblad en de cassette ligt. Een riem kun je niet loshalen, dus die moet door het frame heen. Daarom heeft een Santos een achterbrug die los kan.

Verschil CDC / CDX

De CDX heeft in het midden een gleuf en tandwielen hebben in het midden een centerlijn.
Zo blijft de riem altijd op het tandwielblad.

Fietswinkel Wieleke legt graag het verschil uit in riemaandrijvingen
CDC versus CDX
Verkoopsvoorwaarden
Smissestraat 40 - 2430 Laakdal
Maandag - vrijdag
10u - 12u & 13u - 20u
Zaterdag
10u - 18u
Woensdag
Op afspraak!
Zondag+Feestdagen
Gesloten